domingo, 17 de noviembre de 2013

Dinar de Germanor de Nadal. (23/12/2012).

Caminada pel Parc de Sant Llorenç i dinar de germanor de Nadal. (23/12/2012). 

Diu el “refrany” (dita) que “Qui dia passa any empeny”. Doncs  bé,  dia rere dia hem anat empenyent aquest 2012 i ara el tenim  a les acaballes. Un altre any de “Crisi” (¡ vam quants i quan resten!), maleït per a molts, passable per a d’altres i, encara que costi de creure,  esplèndid per a una minoria.
Tranquils... ! No penso atabalar-vos amb la fastigosa “crisi”que ens persegueix com l’estela del mar persegueix el vaixell que navega per aigües tranquil·les, però, com que sóc una mica ingenu,  somniaré que el final és a prop i ens esperen dies de vins i roses.
Com és habitual per aquestes dates, i gràcies a la competència organitzativa dels nostres estimats “Pacos” , hem gaudit d’una magnífica etapa per la Muntanya Màgica de Sant Llorenç, i d’un acollidor, fantàstic i rialler dinar de germanor. 
La fresca matinada ha donat pas a un esplèndid dia, clar, alegre i solejat que ha fet possible una jornada inoblidable.  Sembla mentida la quantitat d’itineraris transitables que hom pot trobar en aquesta muntanya i per uns quants de nosaltres (potser la majoria) el d’avui  era gairebé desconegut .  
Xino, xano hem anat deixant enrere el nostre punt de sortida-arribada (Cavall Bernat), tot intercanviant opinions, somriures i anècdotes que espontàniament fluïen del nostre interior, alliberant-se de les cadenes a les quals la nostra ment tenia lligades.
A ritmes diferents (com sempre),  però sense perdre el rumb, ni deixant despenjada cap unitat, hem anat transitant per la senda que ens havia de portar a l’idíl·lic lloc triat pels nostres guies per a carregar les piles. Magnífiques les vistes que el turó ens ha ofert de les serralades i valls que dormiten a l’ombra de la muntanya. Acostumats a veure el paisatge, gairebé sempre des d’un mateix angle,  un s’adona dels diferents matisos i punt de vista que una mateixa cosa pot tenir depenent del lloc  i la manera d’observar-la.
A la ja tradicional bota de “morapio” de Don Ortega, avui hem hagut d’afegir una altra petita i negra d’en  Rafael i n’ Aurèlia, de la qual manava un dolç i embriagador manà que ha fet les delícies de la gran majoria de nosaltres. Saborós i exquisit, igualment,  el té de Cati, “l’esperit de vi” de l’Antonio , la xocolata, els fruits secs  i d’altres menudalles de la resta de companys.
Ni les meravelloses vistes, ni la ingesta dels mencionats “manjars”, ha fet canviar la cara de pomes agres d’en Paco Toya, envers la meva persona. Total... perquè m’havia  gastat els seus calerons de la llumeneta en cava i no pensava pagar-li les factures pendents... Només l’heroica intervenció  del nostre Senyor Ministre, fent-se càrrec del Deute Subordinat del Troyà, a apaivagat la situació i les aigües han tornat a mare. ¡Home de poca fe aquest Troyà!.
A les primeres hores del matí (mentider/a aquell/a que digui el contrari... jejejee), molts de nosaltres hem somiat, encara que fos de manera passatgera,  que avui era el nostre dia de la sort i el destí ens visitaria acompanyat de la “Grossa de Nadal” i amb la panera de la llumeneta sota el braç.  Cruel destí ens esperava als somiatruites!
Amb la panxa plena i mig adormidets per l’escalfor del solet  semblava ser que ningú volia marxar d’aquell indret. A calgut l’ordre enèrgica del nostre cap del tropa per treure’ns de l’estat vegetatiu al qual havíem caigut la majoria i, amb les cames fent figa, hem reprès la marxa cap a la Roca encavalcada. A destacar la gran quantitat d’insults i renecs que, sobre el citat cap de colla, ocupaven les ments de la majoria de Grmanos, però que cap agosarat ha tingut de valentia de verbalitzar per por a futures represàlies . Maleït home!
Després de transitar una estona pel camí que transcorre entre la Mola i el Montcau , i tot just abans d’arribar al pelat massís, hem girat a la dreta, i perduts entre arbres i matolls, hem arribat a la roca encavalcada. Sort que en Jaume portava una  corda de seguretat, doncs l’ínclit Jordi Herrera volia fer de Superman i saltar al buit com si fos un ocell volador. No sense esforços, i posant en perill la nostra vida, hem anat baixant, un a un, al lloc on s’havia atrinxerat l’home ocell, per fer-li entendre que si saltava fotaria un pet com un aglà i ... Adéu-siau!
En un intent desesperat  i per tal de salvar la vida del  “suïcida”, algú s’ha tret de la butxaca un pessebre de Nadal i enfilant-se a la copa d’un arbre de més de 100 metres d’alçada l’ha col·locat allà dalt, mirant a la Moreneta , per tal de veure si la Verge ens lliurava de la tragèdia. Veient  que la cosa no feia bona cara, angoixats i amb llàgrimes al ulls, en un darrer intent desesperat , els Gramíacs han començat a entonar estranyes cançons  anomenades Nadales, que a més de provocar la conseqüent desbandada d’ocells  pretenia estovar l’enteniment del curt de gambals.  Diversos testimonis fotogràfics avalen aquesta afirmació irrefutable. Finalment  i després d’àrdues negociacions (potser la Verge també ha fet la seva) , hem aconseguit convèncer el citat individu de la inconveniència del salt i el tocat del bolet ha  accedit a lligar-se la corda a la cintura, deposar la seva actitud i deixar per a un altre dia el salt al no res. Això sí, a canvi de la seva renúncia haurem d’aguantar els seus acudits i anècdotes sense fonament per sempre més. Ja se sap...els fills únics son així de consentits!
Rescatat el boig, i amb el cor encongit, hem reprès la marxa cap al final de la nostra aventura Nadalenca (el Restaurant Cavall Bernat) on, entaulats, volíem oblidar el patiment de la jornada amb un àpat pantagruèlic i unes quantes copetes de cava.
Quan érem a punt de començar el dinar hem rebut la noticia, per tots i totes desitjades, sobre qui era l’afortunat que s’emportava la panera. Malauradament, el destí parlava anglès i de manera errònia, irrespectuosa i inconscient  la sort ha posat a les mans de la nostra amiga Jackie unes viandes que de ben segur ella ni sabrà valorar ni molt menys treure-li  el profit que jo mateix li hauria pogut treure. Alguns de nosaltres hem empleat les nostres millors armes per tal de xafar-li la guitarra (en aquest cas pernil) a la girl. Educada i desinteressadament, i amb el millor del nostres somriures, hem intentat fer-li entendre a la de les “Antípodes” que el seu paladar no estava preparat per a aquestes “delicatessens” i que fóra convenient lliurar el contingut de “taüt”a qualsevol de nosaltres, experts degustadors de pernil, xoriço i vins ibèrics. Però nones... quan pensàvem que allò seria bufar i fer ampolles, hem hagut de fotre el camp, escampar la boira i marxar amb la cua entre les cames. The illustrious young girl, no baixava del “burru” i no  hi ha hagut manera!... Comprensible... coneixent com coneixem tots nosaltres  (oi companys masculins) la tossudesa del gènere femení , amb l’afegit, a més a més,  de la seva procedència Anglosaxona.  Bé... si no queda altre remei... ¡Bon profit... que hi farem!
A l’entrada al menjador, en Jaume Valls ens ha lliurat als col·laboradors al Romiatge de Montserrat  una bonica felicitació Nadalenca i una “inútil” participació per la Grossa de Nadal. Inútil, doncs de tots és coneguda la informació privilegiada que des de les altes instàncies del Vaticà rep el mencionat GRMano, i tot i que ell intentarà demostrar la seva innocència ningú es pot creure que desconegués quin seria  el nombre agraciat amb el primer premi. De ben segur ell s’ha quedat per a la seva butxaca el  76058 i a nosaltres ens ha fet arribar el aquest altre número totalment insubstancial. 
Un cop buidats tots els plats (alguns semblaven no haver menjat els darrers mesos) i fruit de la ingesta descontrolada de vins, cava i licors, la pacífica festa a esdevingut un “sarao” inaguantable d’il·lustres poetes i mediocres cantants  d’opereta, que cridant com bojos i desentonat com guitarres desafinades vociferaven cançons sense sentit, al·lusives a no se sap quin nen anomenat Jesús i a una mare que incomprensiblement ens presenten com a Verge. Algú , per molt ingenu que sigui, es pot empassar allò de que es pot ser Mare i Verge  alhora.  Jo ho intento però em costa de creure  i assimilar-ho. No sé a vosaltres!
A les acaballes de la festa i per acomiadar amb alegria aquest fastigós any de retallades i misèries, na Maria Torres ens ha obsequiat amb unes decoratives, dolces i gustoses galetes que feia pena menjar-se-les de tant boniques que eren.
Entre llàgrimes de comiat, petonets innocents  i paraules sense sentit  (a causa de l’estat d’embriaguesa de molts de vosaltres)  s’ha fet el repartiment del cava sobrant , per tal de mantenir les ments “abotargadas” durant aquestes Festes i així evitar el pensar què ens depararà el proper 2013.

Bones Festes i Feliç Any nou a tots !

PD. Afegeixo jo sense por a equivocar-me gaire allò de... Que Déu ens agafi confessats!

Caminata por el Parque de Sant Llorenç y comida de hermandad de Navidad 2012. (23/12/2012).


Dice el “refrán” (dicho) que “Quien día pasa año empuja”. Pues bien, día trás día hemos ido empujando este 2012 y ahora lo tenemos a las postrimerías. Otro año de “Crisis” (y vamos cuántos y cuando quedan), maldito para muchos, pasable para otros y, aunque cueste de creer, espléndido para una minoría. 

Tranquilos... ! No pienso agobiaros con la asquerosa “crisis”que nos persigue como la estrella del mar persigue el barco que navega por aguas tranquillas, pero, como que soy un poco ingenuo, soñaré que el final está cerca y nos esperan días de vino y rosas.

Como es habitual por estas fechas, y gracias a la competencia organizativa de nuestros estimados “Pacos” , hemos disfrutado de una magnífica etapa por la Montaña Mágica de Sant Llorenç y de una acogedora, fantástica y risueña comida de hermandad. 

La fresca madrugada ha dado paso a un espléndido día, claro, alegre y soleado que ha hecho posible una jornada inolvidable. Parece mentida la cantidad de itinerarios transitables que se puede encontrar en esta montaña y para unos cuántos de nosotros (quizás la mayoría) el de hoy era casi desconocido.

Pasito a pasito hemos ido dejando atrás nuestro punto de salida-llegada , intercambiando opiniones, sonrisas y anécdotas que espontáneamente fluían de nuestro interior, liberándose de las cadenas a las cuales nuestra mente tenía ligadas. 

A ritmos diferentes (como siempre), pero sin perder el rumbo, ni dejando descolgada ninguna unidad, hemos ido transitando por la senda que nos tenía que traer al idílico lugar elegido por nuestros guías para cargar las pilas. Magníficas las vistas que el cerro nos ha ofrecido de las cordilleras y valles que dormitan a la sombra de la montaña. Acostumbrados a ver el paisaje, casi siempre desde un mismo ángulo, uno se da cuenta de los diferentes matices y punto de vista que una misma cosa puede tener dependiendo del lugar y la manera de observarla. 

A la ya tradicional bota de “*morapio” de Don Ortega, hoy hemos tenido que añadir otra pequeña y negra de Rafael y Aurèlia, de la cual mandaba un dulce y embriagador maná que ha hecho las delicias de la gran mayoría de nosotros. Sabroso y exquisito, igualmente el té de Cati, “vodka” de Antonio , el chocolate, los frutos secos y otras aperitivos del resto de compañeros. 

Ni las maravillosas vistas, ni la ingesta de los mencionados manjares, ha hecho cambiar la cara de manzanas agrias de Paco Toya, hacia mi persona. Total... porque me había gastado la pasta de la lumineta en cava y no pensaba pagarle las facturas pendientes... Sólo la heroica intervención de nuestro Señor Ministro, haciéndose cargo de la Deuda Subordinada del Troyano, a apaciguado la situación y las aguas han vuelto a su cauce. ¡Hombre de poca fe este Troyano!.

A primera hora de la mañana (mentiroso/a aquel/a que diga el contrario... *jejejee), muchos de nosotros hemos soñado, aunque fuera de manera pasajera, que hoy era nuestro día de la suerte y el destino nos visitaría acompañado del Gordo de la lotería y con la cesta de Navidad bajo el brazo. Cruel destino nos esperaba a los soñadores!

Con la barriga llena y medio adormilados por el calorcillo del sol parecía ser que nadie quería marchar de aquel lugar. A hecho falta la orden enérgica de nuestro jefe del tropa para sacarnos del estado vegetativo en el cual habíamos caído la mayoría y, con las piernas flaqueando, hemos retomado la marcha hacia Roca encajada. A destacar la gran cantidad de insultos y tacos que, sobre el citado capataz, ocupaban las mentes de la mayoría de Grmanos, pero que ningún osado ha tenido de valentía de verbalizar por miedo a futuras represalias . Maldito hombre!

Después de transitar un rato por el camino que transcurre entre la Mola y el Montcau , y apenas antes de llegar al pelado macizo, hemos girado a la derecha, y perdidos entre árboles y matorrales, hemos llegado a la roca encajada.   Suerte que Jaume traía una cuerda de seguridad, pues el ínclito Jordi Herrera quería hacer de Superman y saltar al vacío como si fuera un pájaro volador. No sin esfuerzos, y poniendo en peligro nuestra vida, hemos ido bajando, uno a uno, al lugar donde se había atrincherado el hombre pájaro, para hacerle entender que si saltaba “explotaría como una bellota” y ... Adiós muy buenas! 

En un intento desesperado y para salvar la vida del “suicida”, alguien se ha sacado del bolsillo un pesebre de Navidad  y enfilándose a la copa de un árbol de más de 100 metros de altura lo ha colocado allí arriba, mirando a la Moreneta , para ver si la Virgen nos selvaba de la tragedia. Viendo que la cosa no tenía buena cara, angustiados y con lágrimas en los ojos, en un último intento desesperado, los Gramíacos han empezado a entonar extrañas canciones llamadas Villancicos, que además de provocar la consecuente desbandada de pájaros pretendía ablandar el entendimiento del corto de entendederas. Varios testigos fotográficos avalan esta irrefutable afirmación. Finalmente y después de arduas negociaciones (quizás la Virgen también ha hecho lo suyo) , hemos conseguido convencer el citado individuo de la inconveniencia del salto y enfermo mental ha accedido a ligarse la cuerda a la cintura, deponer su actitud y dejar para otro día el salto al nada. Eso sí, a cambio de su renuncia tendremos que aguantar sus chistes y anécdotas sin fundamento por siempre jamás. Ya se sabe...los hijos únicos sueño así de consentidos!
(aclaración tiene 14 hermanos)
Rescatado el loco, y con el corazón encogido, hemos retomado la marcha hacia el final de nuestra aventura Navideña (el Restaurando Caballo Bernat) donde, alrededor de una buena mesa, queríamos olvidar el sufrimiento de la jornada con una comida pantagruélica y unas cuantas copas de cava. 

Cuando estábamos a punto de empezar la comida hemos recibido la noticia, por todos y todas deseada, sobre quién era el afortunado que se llevaba la Cesta de Navidad. Desgraciadamente, el destino hablaba inglés y de manera errónea, irrespetuosa e inconsciente la suerte ha puesto en manos de nuestra amiga Jackie unas viandas que a buen seguro ella ni sabrá valorar ni mucho menos sacarle el provecho que yo mismo le habría podido sacar. Algunos de nosotros hemos empleado nuestras mejores armas para engatusar a la girl. Educada y desinteresadamente, y con el mejor del nuestras sonrisas, hemos intentado hacerle entender a la de las “Antípodas” que su paladar no estaba preparado para estas “delicatessen” y que sería conveniente entregar el contenido del “ataúd”a cualquier de nosotros, expertos *degustadores de jamón, chorizo y vinos ibéricos. Pero nones... cuando pensábamos que aquello sería coser y cantar, hemos tenido que abandonar e irnos con el rabo entre las piernas. The illustrious young girl, no bajaba del burro y no ha habido manera de convencerla!... Comprensible... conociendo como conocemos todos nosotros (¿verdad que sí compañeros masculinos?) la cabezonería del género femenino, con el añadido, además, de su procedencia Anglosajona. Bien... si no queda otro remedio... ¡Buen provecho... que le vamos a hacer!
A la entrada del comedor, en Jaume Valls nos ha entregado a los colaboradores a la Romería de Montserrat una bonita felicitación Navideña y una “inútil” participación de la lotería de Navidad. Inútil, pues de todos es conocida la información privilegiada que desde las altas instancias del Vaticano recibe el mencionado GRMano, y que a sabiendas de que él intentará demostrar su inocencia, nadie se puede creer que desconociera cuál sería el número agraciado con el primer premio. Seguro él se ha quedado para su bolsillo el 76058 y a nosotros nos ha hecho llegar este otro número totalmente insustancial. 

Una vez vaciados todos los platos (algunos parecían no haber comido los últimos meses) y fruto de la ingesta descontrolada de vinos, cava y licores, la pacífica fiesta se ha transformado  en un “*sarao” inaguantable de ilustres poetas y mediocres cantantes de opereta, que gritando cómo locos y desentonado como guitarras desafinadas vociferaban canciones sin sentido, alusivas no se sabe qué niño llamado Jesús y a una madre que incomprensiblemente nos presentan como Virgen. Alguien, por muy ingenuo que sea, se puede tragar aquello de que se puede ser Madre y Virgen a la vez. Yo lo intento pero me cuesta de creer y asimilarlo. No sé a vosotros!

En las postrimerías de la fiesta y para despedir con alegría este asqueroso año de recortes y miserias, la María Torres nos ha obsequiado con unas decorativas, dulces y sabrosas galletas que daba pena comérselas de tan bonitas como eran.
Entre lágrimas de despedida, besitos inocentes y palabras sin sentido (debido al estado de embriaguez de muchos de vosotros) se ha hecho el reparto del cava sobrante, para mantener las mentes “abotargadas” durante estas Fiestas y así evitar el pensar qué nos deparará el cercano 2013.
Felices fiestas y Feliz Año nuevo a todos!

*PD. Añado yo sin miedo a equivocarme mucho,  aquello de... Que Dios nos coja confesados!




No hay comentarios:

Publicar un comentario